A A A

  

NOWOŚĆ W USTRONIU !!! Ara ararauna LUNA :-)

Z przyjemnością przedstawiamy Państwu naszego nowego pupila trzymiesięczna papuga Ara Ararauna (Psittacidae) - na imię ma LUNA Ara ararauna, ararauna (Ara ararauna) – gatunek dużego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae), z jaskrawoniebieskimi piórami z wierzchu i żółtymi od spodu. Na boku głowy naga biała skóra poprzecinana czarnymi prążkami. Najczęściej żyje w parach, lecz czasami w luźnych grupach powyżej 25 osobników. Lata pewnie, chociaż wolno. Aktywna głównie wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Przez większą część dnia żeruje w koronach drzew, gdzie trudno ją dostrzec. Długość ciała: 80-95cm Rozpiętość skrzydeł: 36-49 cm. Składa dwa białe jaja. Gniazduje w dziuplach wysokich drzew. Pożywienie: owoce, liście, nasiona, orzechy, młode pędy, ziarno zbóż. Zjada ok. 20 gatunków roślin, z których wiele jest dla ludzi niesmacznych lub nawet toksycznych. Zasięg, środowisko od Panamy do południowej Brazylii. Nizinne puszcze i lasy galeriowe SERDECZNIE ZAPRASZAMY W ODWIEDZINY